Wat is biltong?

biltong How to make biltong South Africa

Hoe is biltong ontstaan?

Biltong is voornamelijk in Zuid-Afrika een bekend gerecht, en niet zonder reden. Het waren Nederlanders die het gerecht hebben verzonnen, maar wel met een speciale reden. In de tijd dat er Nederlanders in de kaap aankwamen, lang geleden, had men nog geen idee hoe vlees ingevroren kon worden. Laat staan dat zij wisten dat vlees op die manier langer goed bleef. Er werd niet op Afrikaans wild gejaagd, maar men nam veel vlees mee vanuit het land waar zij vandaan kwamen. Er waren in die tijd geen vrieskisten. De oplossing? Het vlees uit laten drogen. Men kwam erachter dat vlees langer goed bleef wanneer het uitgedroogd was, de delicatesse biltong ontstond.

Daarnaast was het een gemakkelijke manier om voor langere periodes voedsel op te slaan. Het opbouwen van een kudde en deze na verloop van tijd te slachten duurde voor de Nederlanders te lang. Het vlees dat mee werd genomen overzee kon voor langere periodes worden gegeten en zo konden zij zich richten op zaken die voor hen belangrijk waren.

 

Wat is biltong?

Biltong is gedroogd vlees, afkomstig van rund, koeien of struisvogels. Ook vlees van ezels kan worden gebruikt, al komt dit minder voor. Nadat het dier is geslacht neemt men een stuk vlees, snijdt dit in stukken van ongeveer een centimeter en wordt het gedroogd. Het eten dankt zijn naam aan het feit dat een stuk biltong kan worden gezien als ‘tong’, dit komt doordat het in repen is gesneden.

Biltong is een gerecht dat voornamelijk in Zuid-Afrika veel voorkomt. Ook in andere landen waar Nederlanders aan land kwamen is het niet onbekend. Biltong kan als hoofdgerecht worden gegeten wanneer er grotere hoeveelheden worden geserveerd. Ben jij meer van de kleinere stukjes? Dan kan het ook als tussendoortje worden gegeten.

Hoe bereid je biltong?

Omdat vlees niet binnen enkele uren helemaal is gedroogd, kost het flink wat tijd om biltong op de traditionele manier te bereiden. Je hebt naast het vlees ook koriander, azijn, zout en peper nodig. Marineer het vlees met alle zojuist genoemde gerechten en leg de kom minimaal 6 uur in de koelkast. Tussentijds kun je de biltong even extra marineren.

Nadat deze 6 uur zijn verstreken, bevestig je de lappen vlees aan een draad of stokken. Hang het vlees weg in een goed geventileerde ruimte, na 6 dagen is het vlees goed gedroogd en kan het in stukken worden gesneden. Je biltong is klaar voor consumptie.

Direct biltong kopen

Geen zin om 6 dagen te wachten? Dat begrijpen we. Bestel je biltong kant-en-klaar en serveer een gerecht dat niet veel mensen kennen. Heb je Zuid-Afrikaanse vrienden op bezoek? Dan is het serveren van biltong zeker een aanrader!

Ben je goed geïnformeerd over biltong en heeft het je interesse gewekt in onze andere producten? Klik op een van de volgende links:

 


Older Post